Resepi Peach Cobler

Hai,assalamualaikum dan selamat tengah hari..Hari ini,Diana nak share something dengan korang..bukannya 'something' sangat pon..ok lah..straight to the point,hari ni,Diana nak share dengan korang cara-cara nak buat peach cobler..

Sebelum nak buat,mest ada bahan die dulukan..ok,ni bahan-bahan die:

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • Setengah sudu kecil bikarbonat
  • 275g mentega
  • 1 tin buah pic
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 3 sudu besar gula
  • Susu segar
Ok,bahan-bahan dah ada,sekarang kita tengok cara-cara nak buat die pula..

  1. Cairkan mentega di dalam ketuhar dengan suhu 190 darjah celcius.Gunakan bekas kaserol 13x9x2 cm.
  2. Adunkan tepung,gula,soda bikarbonat di dalam bekas yang berasingan.
  3. Masukan susu segar pada adunan kering dan gaul sebati sehingga tidak berketul-ketul.
CARA 1:
  • Tuangkan adunan ke dalam bekas kaserol berisi mentega cair.
  • Siramkan jus pic ke atas adunan,
  • Susun pic di atas adunan.
  • Taburkan serbuk kayu manis dan gula

CARA 2:

  • Susunkan pic di atas mentega cair di dalam bekas kaserol.
  • Tuangkan adunan ke atas pic
     4. Bakar di dalam ketuhar pada suhu175-190 darjah celcius selama 45 minit hingga 1 jam,atau hingga menjadi perang keemasan.

Dah siap!!

Sorilah kalau resepi yang Diana kasi ni,tak berapa nak menjadi..tapi,apa-apa pun terima kasih dan selamat mencuba..

p/s:Kalau rasa nak komen something or nak perbetulkan something yang tak kena dekat resepi ni,silakan..😄Lagi satu,kalau korang perasan,Diana ada tulis CARA 1 and CARA 2 kan?Haa..yang tu korg boleh pilih mana-mana cara yang korang nak..kalau Diana,Diana selalu guna CARA 1..tapi,terpulang pada korang la,nak guna yang mana pon..ikut kreativiti masing-masing..


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Book Review:Ain Maisarah IMPIANA PERANGKAP PERTAMA

Lirik Lagu Ibu-Iqbal Ceria Popstar

Book Review-Sayang Kita Sampai Bila-bila